ÚVO miliónový tender DPB na trolejbusy zrušil

05.04.2013 Bratislava

Bratislava 5. apríla (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nariadil zrušiť spochybňovaný tender na trolejbusy za vyše 70 miliónov eur, ktorý Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil ešte vlani v novembri. Vyplýva to zo zverejneného rozhodnutia o námietkach voči podmienkam uvedeným v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania. Samotné námietky, ktoré mala podať firma Teknoplast, úrad zamietol. Po preskúmaní dokumentácie k súťaži však rozhodol o jej zrušení.

DPB postupoval v tendri podľa ÚVO v rozpore s princípmi nediskriminácie a transparentnosti. "Požiadavka kontrolovaného na predloženie potvrdenia o schválení typu každého trolejbusu v SR už pri predkladaní ponúk nie je opodstatnená, a to z dôvodu diskriminácie záujemcov so sídlom mimo územia SR, resp. tých, ktorí ešte nemajú typové schválenie vydané príslušným orgánom v SR," konštatuje vo zverejnenom rozhodnutí. Transparentnosť zase porušil Dopravný podnik podľa úradu tým, že dostatočne nešpecifikoval spôsob vyhodnotenia kritéria cena údržby.

Zároveň sú podľa ÚVO pravidlá bodovania pri posudzovaní technického riešenia prideľovaním len maximálneho alebo nulového počtu bodov stanovené diskriminačne a nepodporujú čestnú hospodársku súťaž. "Takýmto spôsobom nie je zabezpečené objektívne a nediskriminačné kvalitatívne rozlíšenie splnenia jednotlivých kritérií, ktoré sa dajú vyjadriť číselne," tvrdí úrad. Zvýhodnený mal byť napríklad uchádzač, ktorý ponúkne karosériu s piatimi dverami.

Námietky mala podať firma Teknoplast. Jej konateľ Miroslav Kondrlík ešte v januári TASR potvrdil, že podal námietky k podmienkam v oznámeniach aj k podmienkam v súťažných podkladoch. Týkali sa každého z troch tendrov DPB. Uviedol napríklad, že podmienky na preukázanie odbornej alebo technickej spôsobilosti boli diskriminačné, v opise predmetu zákazky boli nezrovnalosti či lehoty trvania zmluvy boli rôzne dlhé. "Komisia úradu v konaní o námietkach navrhovateľa nezistila porušenie zákona o verejnom obstarávaní, na ktoré poukazuje navrhovateľ, a ktoré by mohlo zásadne ovplyvniť výsledok verejného obstarávania," reagoval úrad s tým, že námietky navrhovateľa sú v plnom rozsahu neopodstatnené.

DPB už koncom marca vydal stanovisko, v ktorom reagoval na to, že ÚVO súťaž zrušil. "Dopravný podnik Bratislava túto skutočnosť berie na vedomie. Naďalej zastáva názor, že podmienky tendra boli nastavené tak, že umožňovali prihlásiť sa viacerým uchádzačom do verejného obstarávania," uviedla hovorkyňa DPB Agáta Staneková.

Mesto by tender zrušilo nezávisle od ÚVO

Tender by zrušili aj bez toho, aby by o ňom rozhodol ÚVO. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) sa tak rozhodol po tom, čo sa dozvedel, že do súťaže sa prihlásil iba jeden uchádzač. Nechcel, aby pri súťaži vznikali pochybnosti, EÚ by trolejbusy nakoniec nemusela preplatiť. Peniaze z únie však treba vyčerpať do konca roka 2015. Ftáčnik si myslí, že novú súťaž stihnú.

Podľa rozhodnutia ÚVO z 25. marca by mal Dopravný podnik zrušiť súťaž do 30 dní od doručenia rozhodnutia. Úrad mal na stole aj námietky voči podmienkam uvedeným v súťažných podkladoch. Vzhľadom na zrušenie tendra však konanie o týchto námietkach rozhodnutím z 26. marca zastavil.

Nové obstarávanie by mal opäť vyhlásiť DPB. Ten tvrdí, že ho už pripravuje. "Nové súťažné podklady sa snažia cez kritériá motivovať ďalších výrobcov na predloženie ponuky, aby trh opäť nevygeneroval len jednu ponuku. Technické kritériá sú koncipované s väčším počtom parametrov a s odlišnou štruktúrou bodovania," tvrdí Staneková. Nové podklady podľa DPB zohľadňujú aj zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní.
 

Vyberte región